Avertizare, detectie si stingere incendiu


Un sistem de avertizare, detectie si stingere incendiu performant pastreaza proprietatea dumneavoastra in siguranta deplina chiar si atunci cand nu sunteti in locatie. In confruntarea cu un eveniment neprevazut timpul de reactie este cel mai important factor, sistemul de detectie si avertizare la incendiu tinandu-va cu un pas inaintea unui dezastru iminent. Acesta acopera toate metodele de detectie pornind de la temperatura si pana la fum.

Sisteme adresabile

Din centrala care deserveste sistemul se pot seta zone distincte de acoperire astfel incat se poate identifica in timp real exact locul producerii evenimentului neprevazut.


Semnalizare acustica si vizuala

Sirenele au scopul de avertizare atat sonora cat si luminoasa, emitand semnale sonore puternice si flash-uri luminoase. Pot fi instalate atat in interiorul incintei supravegheate cat si in exteriorul acesteia.


Detectie multicriteriala

Atat incendiile mocnite cat si cele cu flacara deschisa pot fi depistate inca din faza incipienta de catre senzorii instalati in incinta.

Detalii tehnice


Sistemele de avertizare la incendiu au rolul specific de a actiona o indexsirena, o trapa de fum sau un sistem automat de stingere a incendiului in momentul in care senzorii detecteaza fum sau cresterea temperaturii peste un prag predefinit, intr-un anumit perimetru.

Dupa functionalitate, centralele de alarma pot fi conventionale sau adresabile. Sistemele adresabile folosesc elemente care primesc automat un indicativ, astfel incat, in cazul unui eveniment neprevazut, pe afisajul centralei este specificat exact senzorul care a detectat anomalia. O asemenea solutie este extrem de utila in spatiile largi. Sistemele conventionale folosesc echipamente legate in paralel, afisand intreaga zona.


Senzorii de temperatura si senzorii sau barierele de fum sunt echipamentele care in momentul in care sesizeaza o anomalie transmit un impuls centralei de avertizare la incendiu.

Trapele de fum deschid un geam, o usa sau o trapa la comanda centralei de avertizare. Acestea pot fi actionate automat sau manual.

De ce un sistem de evertizare, detectie si stingere incendiu performant?

Pericolele iminente de la nivelul unor domenii comerciale pot fi inlaturate cu brio gratie unor sisteme de maxima precizie


In ultima vreme in Romania, tot mai multe institutii speciale care se ocupa de sistemele de ansamblu ale tuturor spatiilor comerciale au semnalat foarte multe inadvertente la nivelul instalatiilor de incendiu, un lucru care prezinta un pericol iminent.

Pe langa faptul ca o cladire in cazul unor actiuni neprevazute nu este dotata cu un asemenea sistem, aceasta este predispusa la dauna totala ori de cate ori se intampla un accident ce are la baza focul sau dupa caz  functionarea precara a unor sisteme sau subansambluri electrice.

Fii tu o persoana care este responsabila si care are grija de angajati sau de imaginea firmei si apeleaza la un sistem avertizare incendiu, care este conceput intr-o maniera unica in zilele noastre, indepartand orice pericol poate aparea in cale ori de cate ori situatia o cere!

Te poti baza la nesfarsit pe noroc cand vine vorba de siguranta unei institutii?


Tot mai multi patroni de firma sau persoane care au incredintata conducerea acestora pe mana, incearca sa sfideze legile statului cu privire la normele de igiena si securitate in munca, dar si ale masurilor si reglementarilor luate asupra propriilor sisteme de supraveghere.

Pe deoparte evident ne raportam la costurile de achizitie sau intretinere, pe de alta parte la o responsabilitate in plus, insa aceasta poate constitui de altfel doar inceputul unei catastrofe daca nu luam atitudine din timp!

Din cauza neglijentei, a delasarii, dar totodata si a altor contexte sociale sau circumstantiale, in ultimul deceniu, la nivelul Romaniei, am putut asista la anumite dezastre cu adevarat unice, care au vizat focul, iar aici nu avem cum sa nu aducem la cunostinta cazul Beirut, din judetul Constanta din urma cu ceva ani, dar totodata si amplul caz Colectiv de la nivelul capitalei, lucru care ar trebui sa ne puna in alerta si sa ne arate reala importanta a unor sisteme detectie incendiu.

Ce au la baza diferite sisteme stingere incendiu?


Daca ne-am dota cladirile in care ne desfasuram actiunea profesionala cu astfel de sisteme, trebuie sa stim ca acestea sunt concepute in urma aplicarii unor principii inteligente si a unor savanti care au cautat sa formeze sisteme ce au la baza atat precizia cat si eficienta intr-o modalitate unica, bazandu-se pe semnale electrice.

Stiai ca la baza unui sistem avertizare incendiu se afla o centrala care detecteaza toate semnalele electrice transmise de senzori din diferite  zone ale cladirii in cauza?

Sau ca la nivelul acesteia se pot  regla diferite ”zone 0” care sa ne ajute sa detectam neconcordantele in timp util cu precizie?

Daca in trecut un sistem detectie incendiu avea la baza doar stingerea sa mai ales daca personalul uman nu era de fata in cazul unor situatii de un real pericol, in acest moment nu numai ca acestea pot indeparta cu succes o asemenea circumstanta nedorita, dar pot fi de un real folos si in anumite situatii specifice!

Stiai ca un sistem stingere incendiu poate avea la baza sa detectie multipla?


Cu toti stim ca focului pentru a se extinde ii ia ceva timp, mai ales daca declicul s-a produs din cauza unui material care nu conduce curentul electric, drept pentru care o alarma incendiu poate detecta prezenta sa inca din stare incipienta, un lucru de o reala noutate, reprezentand de altfel si inovatia in domeniul acesta in prezent.

Mai mult decat atat, o alarma incendiu poate fi de altfel si un element de avertizare omeneasca, mai ales ca la nivelul multicorporatiilor de cele mai multe ori se afla un paznic care are in vizor securizarea spatiului, drept pentru care acesta poate lua masuri in cazul in care lucrurile degenereaza.

Stiai ca emisiile sonore puternice si ledurile cu o putere ridicata vin in intampinarea unor situatii neprevazute pentru a le avertiza aparitia la timp?

Poate ca in trecut erati obisnuit cu un sistem care are rolul doar sa stinga focul atunci cand acesta era deja pornit si se raspandea rapid, dar acest lucru ar fi putut cauza serioase pagube, mai ales de ordin material.

Acum un sistem stingere incendiu nu numai ca va poate ajuta sa reduceti pe cat posibil din presupusele pagube, dar v-ar putea priva si de niste investitii inutile pe care multe persoane au fost nevoite sa le faca in cazul unor asemenea situatii neprevazute.

Reprezinta un sistem avertizare incendiu dovada ideala ca avem in control situatiile neprevazute?


De cele mai multe ori atunci cand oamenii sunt in concediu sau dupa caz au terminat programul de lucru, nimeni nu este raspunzator de actiunile ce se petrec la nivelul unui imobil, mai ales daca ne raportam la instalatiile electrice sau dupa caz procesele ce se petrec la nivelul acestora sau la nivelul unor dispozitive electronice.

Nu numai ca am putea securiza un anume loc in cea mai buna metoda, dar am putea evita chiar si pagubele care se pot produce in imediata vecinatate, un lucru cu adevarat util pentru a nu afecta imaginea unei firme, a unei persoane sau dupa caz pentru a nu avea pagube financiare semnificative.

Mai mult decat atat,  in Romania la nivel inalt, se pune foarte mult baza pe asemenea sisteme care asigura securitatea in munca, dar totodata si metodele de combatere a pericolelor eminente ce se pot desfasura pe o suprafata finita, iar un sistem detectie incendiu, un instinctor, sau o trusa de prim ajutor trebuie sa constituite de altfel elemente de o reala importanta pentru toti angajatorii sau firmele in cauza.

Montarea unui sistem avertizare incendiu poate constitui un impediment din punct de vedere spatial?


Daca v-ati gandit vreodata ca un sistem avertizare incendiu necesita o suprafata foarte extinsa pentru a fi montat, venim si va spunem ca acesta reprezinta de altfel si un element de discretie in subansamblul oricarui imobil!

Atat panoul de control, cat si senzorii sau o alarma de incendiu pot fi montate cu usurinta in diferite locuri de pe tavan sau dupa caz dintr-o zona care nu este dens populata si nu poate reprezenta nici un impediment pentru omul de rand pentru a-si desfasura activitatile profesionale cum se cuvine.

Daca alte sisteme ocupa foarte multe spatiu inexplicabil, un sistem avertizare incendiu are grija sa pastreze atat proportiile, dar si sa ofere o eficienta iesita din comun pentru o cladire care se doreste atent supravegheata!